Menyampaikan dalam masa yang sama tuju pada diri sendiri. Aku juga pendosa.

Sunday, June 1, 2014

HAPPINESS :DBy incik google 
Bahagia itu dari dalam diri 
Kesannya zahir rupanya maknawi 
Terpendam bagai permata di dasar hati 

Bahagia itu ada pada hati 
Bertakhta di kerajaan diri 
Terbenam bagai mutiara di lautan nurani 

Bahagia itu ada di jiwa 
Mahkota di singgahsana rasa 
Bahagia itu adalah suatu ketenangan 

Bila susah tiada gelisah 
Bila miskin syukur pada Tuhan 
Bila sakit tiada resah di jiwa 
Bukankah Tuhan telah berfirman 
Ketahuilah dengan mengingati Allah 
Jiwa kan menjadi tenang 

C/O : 
Kebahagiaan itu suatu kesyukuran 
Bila kaya jadi insan pemurah 
Bila berkuasa amanah 
Bila berjaya tidak alpa 
Bila sihat tidak lupakan Tuhan 

Hakikatnya bahagia itu 
Adalah ketenangan 
Bila hati mengingati Tuhan 

Semua insan kan mengerti 
Maksud terseni Ilahi 
Itulah zikir yang hakiki


Hakikat Bahagia by UNIC .

                                                          **************

kenapa start dengan lirik lagu ? 

saja nak promote lagu unic nie haha . lagu nie best . hayati lahh lirik lagu tuh then cuba fahamkan .

Bahagia ? 

yea . suma orang ade kebahagiaan sendiri . Allah bagi kite rase bahagia di dunia nie dengan nikmat yang melimpah ruah . tapi dalam kita bahagia ade tak rase bersyukur ? dalam kite tak sedar , kite beria mencari bahagia di dunia sehingga kite lupa yang bahagia di akhirat itu jauh lebih penting . kite cari bahagia dunia , tapi adakah mengikut syariat Islam ? adakah diredhai Allah ? 

contoh . kite nak kaya . nak bagi bisness kite maju supaya kita banyak duit rase bahagia bila boleh beli macam macam . tapi kite amalkan riba . kite rasuah orang itu ini supaya orang lain sokong syarikat kite . then kite kaya lepastu kite rase happy bahagia sbb boleh beli itu beli ini . itu di dunia . kalau di akhirat kelak ? agak agak rase tak bahagia tuhh ? agak agak boleh tak jamin harta harta tuh suma boleh bantu kite lepas dari azab neraka ? think ! 

thats y lahh kalau kite nak rase bahagia di dunia juga akhirat bukan senang senang mcm tuh je . gune jalan mudah . short cut . tapi hakikatnya ? hidup tak tenang . selalu gelisah . kite akan rase benar benar bahagia bile hati kite selalu ingat Allah . bile kite mengelak kan diri daripada maksiat. bile kite selalu berzikir . mcm dalam lirik lagu kat atas tuhh , "hakikatnya bahagia itu adalah ketenangan bila hati mengingati Tuhan" 

mcm entry aku sebelum nie , ayuh cari bahagia ! bahagia yg mane Allah sentiasa ada dalam hati kita . yea . sukar untuk meninggalkan perkara yang kite suke buad yg kite rase happy bile kite buad tapi sebenarnya Allah tak suke , Allah murka . takpe . perlahan lahan . pintu taubat Allah itu luas . masih ade peluang . dan sebenarnya sahabat juga memainkan peranan untuk buad kite rase bahagia bersama . sahabat fillah . sahabat kerana Allah yang mane akan same same dengan kite berpimpin tangan menuju bahagia di syurga . dan juga sahabatyang bukan menjatuhkan sahabatnya yang lain . itu juga salah satu faktor untuk mencari bahagia :)


pesanan penaja : im using the word "kite" sebab mato cakap "kite" tuhh means termasuk diri ini . dalam kite sibuk menaip itu ini kite juga perlu memperingatkan diri ini . manusia tak sempurna .

No comments:

Post a Comment